Ostati svoj

Facebook to je internet, jel da?!

Svašta nešto — Autor herbi @ 10:53
 

Ovih dana na ulicama Srbije možete čuti na svakom koraku reči kao što su : lajkovanje, šerovanje,postovanje. Ne, nije to nikakav novi talas uličnog jezika, ovo su reči koje se odnose na Facebook. Prvo ga je prepoznala i usvojila mlađa populacija, jer je interesantan, možeš za kratko vreme  svašta novo da naučiš, možeš da širiš krug poznanika i prijatelja, možeš da zaviriš u nove zemlje, kulture. Da li ?

   Internet ovih dana u Srbiji doživljava ekspanziju, samo ono što bi trebalo da nas  zabrine je na koji način. Da li vaši prijatelji, porodica znaju koje su prave mogućnosti Interneta ili im se sve svodi na korišćenje Facebook-a? Prema nedavnim statističkim podacima oko 3 miliona državljana Srbije ima nalog na Facebook-u, znatno više nego u susednim zemljama. Treba li ovaj podatak da nas ohrabri ili ne? Da li imate među poznanicima nekoga ko je otvorio mail samo da bi mogao otvoriti nalog na Facebooku? Hajde da na trenutak zaboravimo Facebook korisnike i osvrnemo se na kompletnu sliku interent scene kod nas.

Pojedinačni korisnici intereneta se povećavaju i to je svakako pozitivna promena.Do pre par godina ADSL interent je bio misaona imenica u ruralnim delovima Srbije,međutim danas je postao široko rasprostranjen i dostupan skoro svakom domaćinstvu. Ova činjenica utiče i na kvalitet interent scene, jer je lakše umrežiti se sa većim brojem ljudi, doći do mogućnosti da se odlične ideje iznesu na svetlo dana, dobiti sugestije i kritike pa samim tim i raditi na poboljšanju kvaliteta. Upravo zbog sve šire rasprostranjenosti interenta javlja se sve veći broj blogova raznovrsnih sadržaja, jača interent zajednica i stvara se atmosfera koja vas inspiriše da i sami počnete zauzimati mesto na internet klupi i učiti, čekati, posmatrati, vredno raditi dok jednog dana ne sazrete i uključite se u život zajednice, možda  baš u neku akciju kao što je ova proteklih dana pokrenuta od strane Istoka Pavlovića (www.istokpavlovic.com)  i  Milana Strongmena Jovanovića  (kolumnista dnevnih novina Kurur)  koja ističe da huliganstvo nema granica i da ga treba suzbiti ma gde počinjalo. Upravo kroz jednu ovakvu akciju možemo ispitati snagu zajednice, opipati njen puls i videti kako funkcioniše. U znak protesta protiv huligana i njihovog ponašanja posle utakmice održane na Spensu u Novom Sadu i haosa koji je nastao posle toga pokrenuta je ova akcija za samo par minuta, kako reče Istok. Akcija se veoma brzo proširila ne samo po Srbiji, već i po Bosni, Hrvatskoj i ostalim zemljama regiona.Da li je potrebno posebno naglašavati da je uspešnost ove akcije zavisila ne samo od osoba koje su je pokrenule već i od jačine interent zajednice. Upravo ovakve akcije pokazuju  mogućnosti koje nam danas pruža internet samo ako znamo da ih pravilno upotrebimo.

Bilo bi neodgovorno govoriti o kvalitetu intertnet scene a ne spomenuti tzv. „profesionalne korisnike“  koji se pojavljuju svakim danom u sve većem broju, pri čemu mislim na različite vrste kompanija koje shvataju i koriste prednosti društvenih mreža, te ih koriste kako za oglašavanje tako i za prikazivanje načina poslovanja, traženja novih kadrova ali i privlačenja novih korisnika bilo da su u pitanju uslužna ili proizvodna preduzeća , jer gledajući sa stanovišta potrošača lepo je kada svakog dana možete videti šta se dešava sa vašim omiljenim proizvodom ili kako banka čiji ste korisnik želi da vas sačuva kao klijenta. Posmatrano sa strane kompanije, pružaju vam se mogućnosti da komunicirate sa svojim klijentima, shvatite njihove potrebe i reagujete u vrlo kratkom roku. Postoji velika verovatnoća da komuniciranje kroz društvene kanale između kompanija i korisnika njenih usluga ili proizvoda može uticati na njeno kotiranje na berzi, odnosno na cenu akcija. No, o tome neki drugi put, to je zasebna tema.

 Da zaključimo, pred nama je još dosta posla na opismenjavanju nacije po pitanju upotrebe interneta, iako su već sada vidljivi pomaci. Članovi interent zajednice Srbije u ovom cilju žele i trebaju da se udruže i naprave još značajnije pomake nego danas, a verujem da će se i kretati u tom pravcu, jer nema lepšeg osećaja nego znanje preneti drugima.

 

Za kraj evo i jedne šaljive podele Laughing

 

  Korisnike intereneta kod nas možemo podeliti na sledeće:

-              Facebookaši : kategorija osoba koja interent poistovećuje sa Facebookom

-             Youtubaši : korisnici koji provedu barem 5 sati dnevno gledajući klipove na YouTubu

-   Profesionalci : u ovu grupu spadaju osobe koje znaju moć i drugih društvenih mreža,te su aktivni korisnici i Twittera,Google+,LinkedIn-a i koriste svaku moguću priliku da vam to natrljaju na nos te vas prosto bude sramota ako nemate nalog na svakoj mogućoj mreži i aktivno ga ne koristite, i ne samo to nego stičete utisak da oni osim što se aktivno koriste svim mogućim društvenim mrežama stižu i imate zavidne karijere koje se dešavaju u realnom svetu. Prosto vam dođe da se zapitate da li oni to plaćaju nekog samo da im postuje na svim nalozima?!

-          Igači : poseba kategorija korisnika Facebook-a koja ga koristi isključivo za igranje igrica i osim toga internet je glupost za njih.

 

 


Powered by blog.rs